Zajęcia kulinarne

DESER

Od czasu do czasu uczę swoich wychowanków jak w prosty sposób można przygotować coś efektownego i dobrego do jedzenia :). Przygotowaliśmy deser z herbatników, masy sernika na zimno oraz galaretki. Czas pracy 15 min. Wychowankowie uczą się podstaw gotowania, co przyniesie efekt niezależności w życiu dorosłym. Chłopcy rozwijają umiejętności samodzielnego organizowania warunków bytowych takich jak gotowanie, gospodarowanie zasobami finansowymi, planowanie i realizowanie zadań związanych z potrzebami życia codziennego.

 

1. Naczynia do deseru ( szklane pojemniki po jogurtach).
2. Produkty ( serek danio, sernik na zimno, mleko, galaretka i herbatniki ( czekoladowe, maślane)).
3. Galaretka ( kroimy w drobną kosteczkę).
4. Herbatniki rozdrabniamy.
5. Przygotowujemy masę z sernika na zimno, mleka i serka danio.

1. Na sam dół szklanego pojemnika wsypujemy herbatniki.
2. Szprycą do dekoracji ciast ( jak ktoś nie ma to wystarczy woreczek śniadaniowy) formujemy masę.
3. Na sam koniec czyli górę układamy galaretkę.
SMACZNEGO

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *