Zajęcia kulinarne

SOKI

Podczas wakacyjnych zajęć w placówce zrobiliśmy soki. Sok z czarnej i czerwonej porzeczki jest łatwy w przygotowaniu i wyborny w smaku, możemy dodać go do herbaty lub rozrobić z wodą. Warto spożywać go zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ posiada dużo witaminy C. Podaje prosty przepis na sok z czarnej i czerwonej porzeczki.

 

Składniki:
– 1kg czerwonej porzeczki
– 1kg czarnej porzeczki
– cukier do smaku
Sprzęt:
– buteleczki z nakrętkami
– sitko
– lejek
– tłuczek do ziemniaków
– garnek

Porzeczki przepłukujemy.
1. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, tyle aby tylko przykryła owoce i zagotowujemy pod przykryciem.
2. Owoce miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
3. Odciskamy sok np. na drobnym sicie.
Całość słodzimy wg uznania. Ponownie całość zagotowujemy, usuwamy szumowiny. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych buteleczek, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 min.

Rzeczy do ozdabiania słoików.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *