
CZEKOLADKI
Kiedy przyniosłam chłopcom własnoręcznie wykonane praliny do spróbowania, to byli pod ogromnym wrażeniem. Postanowiłam, że zrobię je razem z nimi w ramach zajęć kulinarnych. W trakcie zajęć padł pomysł na kreatywnego kucharza ale zdecydowanie wolę Kreatywnego Wychowawce.
Jak zrobić pralinki?
Rozpuszczamy gorzką, mleczną lub białą czekoladę w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy, wystarczy, że czekolada będzie miała lekko płynną konsystencję. Smarujemy pędzlem lub łyżeczką foremkę w środku, wkładamy do zamrażalnika. Powtarzamy tę czynność 3 razy w odstępach 10-15 min. Do środka jako nadzienie władamy to na co mamy ochotę, u nas powidła śliwkowe oraz masło orzechowe. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie masa powinna zastygnąć. Wyjmij foremkę i pędzlem lub łyżeczką zamknij dół pralinek (czekoladą, którą smarowałaś formę). Włóż do lodówki na 10- 15 min. Do dekoracji można użyć ozdobnych papilotek.